De top vijf edtech trends die het onderwijs in 2021 zullen transformeren

De top vijf edtech trends die het onderwijs in 2021 zullen transformeren volgens Airtame

2020 Was een bijzonder jaar voor de onderwijssector, met Covid-19 dat de manier waarop we onderwijzen en leren volledig heeft veranderd. Terwijl scholen en onderwijsfaciliteiten over de hele wereld gedwongen werden te sluiten, moesten leerkrachten zich snel aanpassen door nieuwe onderwijsmethoden op afstand te omarmen. Ook ouders en verzorgers hebben aanpassingen moeten doorvoeren om leerlingen tijdens het thuisonderwijs te ondersteunen. Gelukkig heeft onderwijstechnologie, of edtech, de overgang naar afstandsonderwijs en hybride leren voor velen veel gemakkelijker gemaakt.

Maar wat is edtech? Het is de technologie die traditionele onderwijs- en leermethodes helpt transformeren, nieuwe manieren biedt om kennis over te dragen en te delen en de leerresultaten verbetert. Nu veel scholen over de hele wereld zich voorbereiden op de heropening, zijn er een paar edtech trends waarvan Airtame verwacht dat we er dit jaar meer van zullen zien.

top_5_edtech_trends_of_2021_blog_header

1. Hybrid Learning

Hybrid Learning is een vorm van blended learning, waarbij de juiste mix van online leren (of het nu gaat om een module of college die online in een fysieke klasomgeving wordt gevolgd, of een online module of taak die op afstand wordt gevolgd) en face-to-face leren wordt gevonden die het best werkt voor docenten en leerlingen.

Met behulp van technologie zoals tablets, smartphones, laptops en computers kunnen docenten gebruikmaken van videoconferentieplatforms en andere online hulpmiddelen om lessen te geven die een combinatie van online en face-to-face activiteiten omvatten. Een van de grootste voordelen van hybrid learning is de flexibiliteit die het zowel studenten als docenten biedt. Het stelt docenten in staat om lessen op afstand te geven als dat nodig is, en biedt studenten de mogelijkheid om zich bezig te houden met hun cursus, ongeacht van waar ze lessen volgen.

Een hybride leeraanpak kan ook een effectiever gebruik van tijd zijn dan traditioneel persoonlijk leren. Docenten kunnen online modules of tutorials delen die voorafgaand aan een in-persoon of online les moeten worden voltooid, zodat studenten de tijd hebben om bepaalde concepten of ideeën door te lezen of te oefenen. Op die manier kunnen ze waardevolle tijd in de klas besteden aan meer gedetailleerde besprekingen, nadat ze al een basiskennis hebben ontwikkeld.

2. Artificial Intelligence

Hoewel artificial intelligence (AI) geen nieuw concept is, wordt het steeds meer gebruikt in het onderwijs.

AI kan worden gebruikt om toets- en beoordelingsprocessen binnen scholen te transformeren, waarbij algoritmen tijd besparen door examenresultaten en opdrachten veel sneller te controleren dan een mens dat zou kunnen. Sommige onderwijsinstellingen hebben plagiaatcheckers of gebruiken AI om de belangrijkste leerproblemen van een student te identificeren. Nadat de leerproblemen zijn gecategoriseerd, kan de leraar zich richten op het verbeteren van de kennis van de student over een bepaald onderwerp of concept.

3. Gamification

Gamificatiion is  het toepassen van game-design elementen en principes op niet-game contexten. Gamification wordt steeds populairder in het onderwijs, omdat het de lessen leuker kan maken voor leerlingen en hen kan motiveren om zich met de lesstof bezig te houden. Er zijn veel aspecten van games die relevant zijn en kunnen worden toegepast op het leren in de klas. Niet alleen zijn games meestal gestructureerd met vaste problemen die moeten worden opgelost, ze bevorderen ook teamwerk, communicatie en creatief denken.

Gamificatie bij het leren houdt vaak in dat elementen uit games, zoals puntentelling en teamwork, worden gebruikt om leerlingen een reeks taken te laten voltooien, zodat ze kunnen worden beloond met scoretabellen of naar nieuwe niveaus kunnen doorstromen. Deze leermethode kan helpen leerlingen in de klas te motiveren en te inspireren.

4. Immersive learning met Virtual Reality

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) bieden leerlingen unieke mogelijkheden om te leren. Naast de typische toepassingen van VR en AR, waarbij leerlingen virtueel excursies kunnen maken buiten het schoolterrein, zijn er ook een aantal interessante nieuwe toepassingen van de technologie. Met VR-headsets kunnen leerlingen zich concentreren op hun studie in een geconcentreerde, virtuele ruimte, zonder afleiding van de buitenwereld. Bedrijven als Microsoft hebben bijvoorbeeld Immersive Reader-producten ontwikkeld waarmee leerlingen hun leesvaardigheid kunnen oefenen.

Nu steeds meer bedrijven aangeven behoefte te hebben aan soft skills bij toekomstige werknemers, zoals probleemoplossend vermogen, samenwerking en teamwork, creëren VR en AR scenario’s voor studenten die extra hulp nodig hebben om deze vaardigheden te ontwikkelen. Er zijn een aantal VR-bedrijven die situaties faciliteren waarin studenten kunnen leren werken, praten en samenwerken met andere leeftijdsgenoten of mensen in een verscheidenheid aan verschillende omgevingen, waardoor ze kunnen werken aan hun soft skills binnen een veilige omgeving.

5. Robotics

Wie zou er in de klas geen tijd willen besteden aan het bouwen van een robot? Robotica wint steeds meer aan populariteit in de onderwijssector, omdat het ontwikkelen en coderen van robots leerlingen de kans biedt om nieuwe, praktische vaardigheden te ontwikkelen, zoals creativiteit, ontwerp en analyse. In een wereld waar coderen een steeds meer gevraagde vaardigheid is, biedt robotica leerlingen een leuke introductie, door hun strategisch probleemoplossend vermogen, computational thinking, hogere-orde-denken, en logisch en analytisch redeneren te ontwikkelen.

Met deze verscheidenheid aan edtech die zich blijft ontwikkelen, wordt 2021 een spannend jaar voor het onderwijs! 

Naar een artikel van Vandomburg

Anne Moes, Tibert Verhagen en Lees het originele artikel op de website van Airtame.

Ye Visual
Ye Visual

Wij houden je graag op de hoogte met de laatste nieuwtjes, ontwikkelingen en evoluties in de markt.

Wil je meer weten, contacteer ons dan voor al jouw vragen!