Levensduur Print

Levensduur prints

Ye Visual Blog - Advies

Vaak wordt ons de vraag gesteld wat de levensduur van onze prints is en hoe lang de inkt die wij gebruiken intact blijft. Zeker voor duurzame producten zoals gevelpanelen en wegbewijzering is dit een belangrijke vraag.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Wat is de levensduur van print?

Eén van onze inktenfabrikanten, AGFA, produceert inkten die in de basis een levensduur hebben van 2 tot 3 jaar (in de Benelux). Dit kan korter maar natuurlijk ook veel langer zijn. De effectieve levensduur van de inkten, en bijgevolg van ons drukwerk, is van vele zaken afhankelijk.

De grootste invloeden op levensduur zijn zon, water, wind, luchtkwaliteit en temperatuur.

Levensduur voorspellen

Een theoretische voorspelling is onmogelijk te maken. Daarvoor zijn er teveel variabelen. 

Om een vrij exacte bepaling van de levensduur te maken voert AGFA dagelijks testen uit in hun laboratoria. Als er een ISO standaard voor bestaat, dan wordt die gebruikt en anders stellen ze op basis van hun ervaring een eigen standaard op.

AGFA maakt voor een test gebruik van een standaard testvorm op kleine plaatjes. Deze wordt al dan niet voorzien van verschillende variabelen zoals coating, primer of laminaat. In een verouderingskast simuleren ze 24/7 weersomstandigheden. Op vaste momenten worden de prints vergeleken met het origineel en ingemeten. Eén maand in de verouderingskast staat gelijk aan acht maanden outdoor.

Verder is niet enkel de gebruikte inkt, maar ook het type materiaal een erg bepalende factor van de levensduur van jouw drukwerk. Daarom zorgen we er bij Ye Print altijd voor dat we met de juiste fabrikanten en merken werken. De duurzaamheid van onze gebruikte materialen dragen wij hoog in het vaandel.

Hoe kan Ye Visual de levensduur verlengen?

De levensduur van prints kan verlengd worden door rekening te houden met de variabelen waarover hierboven gesproken wordt:

● Geografische plaatsing: koud, warm, tropisch of droog klimaat. Hier proberen we in de mate van het mogelijke een mouw aan te passen, al kunnen we natuurlijk het klimaat niet veranderen.

● Positie en hoek: naar het noorden gerichte prints gaan langer mee dan naar het zuiden gerichte prints, net zoals verticaal geplaatste prints langer meegaan dan horizontaal geplaatste. We proberen daar bij het plaatsen van de prints op te letten.

● Hoogte: de hoogte waarop een print op een gebouw geplaatst wordt heeft een grote invloed. Ye Print houdt hier bij de realisatie van printwerk rekening mee.

● Belasting: waarmee komt de print in aanraking? Wanneer we merken dat de print op een locatie staat/hangt waar veel passage is, kan de print worden gelamineerd. Het is vanzelfsprekend dat gelamineerd drukwerk langer meegaat dan niet-gelamineerd drukwerk.

● Type substraat: we zorgen steeds voor de beste kwaliteit van primers, coatings, vernis of laminaat.

Bron: AGFA

Meer info over dit artikel?

Leg ons gerust je vraag of je probleem voor, wij hebben de nodige expertise in huis en helpen je met veel plezier verder!

Download hier onze brochure

Misschien vind je volgende artikels ook interessant

Blijf je graag op de hoogte?

Aarzel niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief!