Digital Signage vs TV

In wat onderscheidt een digital signage scherm zich van een tv?

Ye Visual Blog - advies

De fout die velen maken, is aannemen dat alleen omdat een smart tv en een digital signage scherm esthetisch vergelijkbaar zijn, ze dezelfde functies kunnen vervullen. We zien maar al te vaak dat klanten kiezen voor een smart tv als digital signage oplossing, omwille van de lagere instapprijs. Een smart tv is echter geen goede keuze voor beeldscherm-communicatie! In deze blog leggen we je uit waarom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Waarom is een smart tv geen goeie keuze als digital signage oplossing?

De afspeeluren

Als je erover nadenkt, hoeveel uur gebruik je je televisie dan op een normale dag? Een paar uur? Het ontwerp van smart tv’s is dan ook slechts op die paar uren gericht. Bij langdurig gebruik hebben deze toestellen last van beeldretentie en kleurproblemen omdat het LCD-paneel oververhit raakt.

Commerciële displays daarentegen kunnen 24/7 in werking worden gesteld en hebben een levensduur van 70.000 uur. Ze beschikken immers over aangepaste koelventilatoren en ventilatiesystemen om het panneel op de optimale bedrijfstemperatuur te houden.

De helderheid en de kijkhoek

Gewone smart tv’s zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis en geoptimaliseerd voor relatief kleine kijkafstanden, standaard lichtomstandigheden en landscape-modus.

Digital signage schermen daarentegen zijn bedoeld om gezien te worden vanuit verschillende kijkafstanden en -hoeken, tot wel 178°. Smart tv’s kennen deze functies niet, net omdat fabrikanten verwachten dat het beeldscherm direct vanuit je luie stoel wordt gezien.

Digital signage displays zijn ook veel beter geschikt om fel zonlicht en een hogere temperatuur aan te kunnen, denk maar aan een etalage. Je denkt misschien dat je tv thuis helder en kleurrijk is, maar wacht tot hij onder de felle lichten staat die doorgaans bij commerciële toepassingen worden gebruikt.

Digitale schermen zijn bovendien flexibel in termen van de richting (landscape, portrait of diagonaal) waarin ze gebruikt worden, dit in tegenstelling tot een gewone televisie.

De functies en bediening

De functies van een digital signage scherm zijn sterk verschillend van een gewone smart tv. Een digital signage scherm is voorzien van een geïntegreerde (of externe) mediaspeler. Met de speciaal ontworpen software kunnen afbeeldingen en video’s in een constante lus volgens een bepaalde planning weergegeven worden. Ook widgets, webpagina’s, RSS-feeds, social media, interactieve toepassingen… kunnen worden geïntegreerd.

Hierbij heb je als gebruiker de volledige controle over het scherm en de weergegeven inhoud. Nieuwere smart tv’s zijn ook voorzien van een standaard mediaspeler, maar de mogelijkheden van deze player zijn veel beperkter.

Daarnaast heeft een digital signage display geen externe knoppen of bedieningselementen zodat ongewenste manipulaties door passanten onmogelijk zijn. Met digital signage schermen behoud je de ultieme controle over wat er afgespeeld wordt en kan je dit vanop afstand opvolgen en bijsturen.

Meer weten? Contacteer ons via signage@yevisual.be of raak verder geïnspireerd op https://yevisual.be/sectoren.

Meer info over dit artikel?

Leg ons gerust je vraag of je probleem voor, wij hebben de nodige expertise in huis en helpen je met veel plezier verder!

Download hier onze brochure

Digital Signage vs TV - etalage
Digital Signage vs TV - meeting room
Digital Signage vs TV - horeca portrait

Zelf onze digital signage ontdekken?

Op de Ye Visual Experience Days kan je alle voordelen en mogelijkheden van interactieve digital signage ontdekken. Laat je inspireren en word een voorloper in jouw sector! Inschrijven kan via onderstaande knop.

Misschien vind je volgende artikels ook interessant

Blijf je graag op de hoogte?

Aarzel niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief!